آموزش ورزش دادن نوزادان 1 ماهه تا 1 ساله + ورزش های مخصوص نوزادان
یک نوزاد تازه متولد شده تا مدت ها پس از تولد کنترلی روی بدن و اندام های خود ندارد. در این مدت ممکن است عضلات نوزاد دچار خمودگی و خشکی شوند. از این رو والدین عزیز باید یک سری حرکات ورزشی مناسب را فرا بگیرند و این حرکات را روی نوزاد پیاده کنند تا علاوه بر ایجاد حس شادابی و آرامش در نوزاد، اندام ها و عضلات بدن او نیز تقویت شوند. ورزش دادن نوزاد باید بر اساس یک سری اصول خاص انجام شود تا آسیبی به بدن او وارد نشود. ما در ادامه این مطلب آموزش ورزش دادن نوزاد 1 ماهه تا 1 ساله را در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.
اهمیت ورزش دادن نوزاد
شاید در گذشته موضوعاتی همچون ورزش دادن نوزاد و رسیدگی های این چنینی به او خیلی برای والدین مطرح نبود و آن ها توجه چندانی به این موارد نمی کردند. اما امروزه به خوبی می دانیم که یک نوزاد تازه متولد شده به همان اندازه که برای رشد اصولی به تغذیه و شیر مادر نیاز دارد، رسیدگی های دیگری نیز می خواهد. البته شما به عنوان یک مادر باید آگاهی های لازم و روش صحیح شیر دادن به نوزاد را بلد باشید تا بتوانید به خوبی کودک خود را سیر کنید.
یکی از مهم ترین کارها در دوران رشد و نمو کودک، ورزش دادن اوست. اما این ورزش دادن اصول خاص خود را دارد و باید براساس یک سری آموزه ها انجام شود. ممکن است برای برخی از افراد این سوال پیش آید که اصلا ورزش دادن نوزاد به چه علت اهمیت دارد و قرار است چه تاثیری در رشد نوزاد داشته باشد؟
ورزش دادن را می توان در دسته امور مراقبت از نوزاد قرار داد؛ مراقبت کردن تنها تعویض پوشک نوزاد، دادن شیر، استحمام و یا تزریق واکسن های ماهانه او نیست. شما باید به سلامت اندام ها و عضلات فرزند خود نیز توجه داشته باشید؛ اما برای درک بهتر این موضوع در ادامه به چند مورد از مهم ترین فواید و دلایل ورزش دادن نوزاد اشاره می کنیم:
- رشد جسمی بهتر نوزاد
- ارتقا ذهنی
- ارتقا مهارت های حرکتی نوزاد
- کمک به طرز درست ایستادن در نوزاد
- جلوگیری از اختلالات حرکتی
- تقویت عضلات و ماهیچه های نوزاد
- تقویت مفاصل
- افزایش کیفیت خواب در نوزاد
- کمک به رشد شناختی کودک
- تحکیم روابط بین والدین و نوزاد
- افزایش اعتماد بنفس نوزاد در سنین بالاتر
ورزش های مخصوص نوزادان 1 تا 12 ماهه
توجه کنید که ورزش دادن نوزاد با ماساژ دادن نوزاد متفاوت است. ورزش شامل یک سری حرکات و تمرینات سبک است که روی عضلات و اندام های مختلف بدن تاثیر می گذارد تا رشد و نمو نوزاد بهتر صورت گیرد. اما ماساژ یک سری حرکات رفت و برگشتی ساده است که بیشتر برای افزایش آرامش در بدن نوزاد انجام می شود. ورزش نوزاد در سنین مختلف متفاوت است. ما در ادامه آموزش بهترین حرکات ورزشی برای نوزاد 1 ماهه تا 1 ساله را در اختیارتان قرار می دهیم.
بهترین حرکات ورزشی برای نوزاد 1 تا 4 ماهه
1. حرکت قلاب
برای انجام حرکت قلاب می توانید به صورت زیر عمل کنید:
- ابتدا روی زمین تمیز کودک را به پشت و روی کمر دراز کنید.
- دست های او را بگیرید.
- حالا به آهستگی دست های او را به سمت خود بکشید. ( توجه داشته باشید که در این روش نباید بدن کودک از روی زمین بلند شود.)
- می توانید این حرکت را بین 4 تا 5 بار تکرار کنید.
2. حرکت سینه
- مجددا مانند روش قلاب ابتدا کودک را روی زمین و روی کمر بخوابانید.
- دست های او را بگیرید.
- حال دست های او را در امتداد سینه به آرامی باز و بسته کنید.
- این عمل را برای پاهای نوزاد نیز می توانید انجام دهید. به این صورت که پاهای او را به آرامی به داخل جمع کرده و مجددا باز کنید.
بهترین حرکات ورزشی برای نوزاد 5 تا 6 ماهه
1. حرکت ایستاده روی آرنج
- ابتدا نوزاد را به حالت دمر بخوابانید.
- در این حالت باید آرنج های او را به آرامی به زیر شانه ها ببرید. این کار باید به نحوی انجام شود که ساعد نوزاد روی زمین قرار گرفته باشد.
- در این موقعیت باید باسن نوزاد را به سمت بالا ببرید. در این موقعیت باید زاویه پای نوزاد با زمین 45 درجه باشد.
- کمی اجازه دهید در این حالت نوزاد روی ساعدش استراحت کند و سپس او را از این وضعیت درآورید.
2. حرکت شکم
قرار نیست همیشه شما اقدام به ورزش دادن نوزاد کنید. گاهی برخی عادات کودکان خود یک حرکت ورزشی محسوب می شود و به انعطاف و نرم شدن عضلات آن ها کمک می کند. به عنوان مثال، نوزادان اغلب تمایل دارند در هر حالتی که هستند خود را به حالت دمر برسانند و روی شکم دراز بکشند.
در این شرایط بهتر است مانع آن ها نشوید. (البته بلافاصله بعد از خوردن شیر نباید نوزاد در این حالت قرار بگیرد.) فقط اطمینان حاصل کنید که نوزاد روی یک تشک نرم دراز بکشد؛ اجازه دهید برای مدتی کوتاه در این حالت باقی بماند. نوزاد دائما در یک حالت ثابت نمی ماند و با تکان خوردن های مداوم انعطاف خود را باز می یابد. این می تواند یک ورزش مفید و ساده برای او به شمار رود.
3. حرکت وزنه
در این روش باید ابتدا کودک را روی یک صندلی کاملا راحت بنشانید. حال یک سری وسیله که ابعاد و اندازه کوچکی داشته باشند را در برابر او قرار دهید. در اینجا باید شما تمام تلاش خود را به کار گیرید که کودک تشویق شود تا وسایل را یک دستی و یکی یکی بردارد. نکته مهمی که در این حرکت ورزشی وجود دارد این است که به هیچ عنوان از اشیا سنگین استفاده نکنید تا اتفاق ناگواری برای اندام های کودک نیفتد.
بهترین حرکات ورزشی برای نوزاد 6 تا 12 ماهه
1. حرکت پایین تنه
در این روش کودک را روی یک تشک نرم به پشت و به حالت دمر بخوابانید. در این حالت به آرامی یکی از دستانتان را زیر شکم او قرار دهید. حال قسمت پایین تنه او را مقداری به سمت بالا بکشید. این کار باعث می شود تا تعادل و وزن کودک در قسمت بالاتنه او متمرکز شود.
2. خوابیدن روی کمر
حرکت بعدی دیگری که در سنین 6 تا 12 ماهگی، کودک می تواند به تنهایی انجام دهد، خوابیدن روی کمر است. اجازه دهید در این حرکت کودک به صورت مستقل عمل کند و به تنهایی روی کمر بخوابد. این می تواند یک ورزش خوب و یک تمرین عالی برای حرکت دادن بدن کودک باشد. البته برای اینکه روی حرکات او کنترل داشته و از او مراقبت کنید می توانید کودک را بین دو ساق پا قرار دهید.
3. حرکت اسکات
یکی از بهترین ورزش هایی که تاثیر زیادی روی تقویت عضلات باسن، پاها و همچنین زانوی کودک دارد، حرکت اسکات است. شما باید برای این کار خودتان حرکت اسکات را انجام دهید تا کودک بتواند از شما الگوبرداری کند. برای این کار ابتدا کنار کودک بایستید و همزمان با خم کردن زانوها از او بخواهید که کار شما را تکرار کند.
نکاتی در مورد ورزش دادن نوزاد
برای ورزش دادن نوزاد خود می توانید از حرکات مختلفی استفاده کنید. البته نباید در این مورد بیش از حد نیز زیاده روی کنید. سعی کنید هفته ای یک بار یا هر چند هفته یک الی دو تمرین را برای مدت زمان 5 تا 10 دقیقه روی فرزند خود انجام دهید.
ورزش کردن بیش از حد نیز می تواند نوزاد را خسته کند و به او آسیب بزند. همچنین بهتر است نوزادتان را در یک اتاق با دمای متعادل قرار دهید (دمای 22 تا 24 درجه سانتی گراد). علاوه بر این، توجه داشته باشید که همیشه از یک زیر انداز، حوله یا پتوی نرم زیر نوزاد استفاده کنید تا حین انجام حرکات ورزشی آسیبی به نواحی کمر و پشت او وارد نشود.
غلت زدن، خزیدن، واژگونی و کشش های خود نوزاد در هنگام خواب امری طبیعی است؛ اما با این حال باز هم نیاز است تا شما با دست تان کمی پوست نوزاد را ماساژ داده و بدن او را با رعایت کامل نکات ایمنی کمی به کشش در بیاورید تا خستگی او از بدنش خارج شود.
همه نوزادان پس از انجام ورزش های کششی خسته شده و نیاز به خواب دارند؛ این خواب امری کاملا طبیعی است و نیازی به نگرانی نیست.
سطح فعالیت نوزادان متفاوت است و نمی توان زمان خاصی را برای آن اختصاص داد. شما می توانید هر زمانی که احساس کردید کودک تان خسته شده و نیاز به استراحت دارد بدن او را ماساژ دهید.